Kesesakan jalan raya yang teruk punca ramai rakyat Malaysia kini mudah hilang sabar – pakar psikologi


Empat tahun lalu kita digemparkan dengan berita kematian Syed Muhammad Danial yang terlibat dalam satu insiden kemalangan kecil dan perselisihan faham di atas jalan raya berlaku di kilometer 293.6 Lebuhraya Utara Selatan pada 10 Ogos 2019.

Kes berkenaan telah pun selesai baru-baru ini apabila individu yang menyerang Syed Muhammad Danial, Yew Wei Liang telah disabitkan kesalahan menyebabkan kematian oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam. Banyak pengajaran yang boleh kita ambil dari insiden ini, antaranya kekal perasaan sabar dan cuba untuk berbincang dengan baik untuk menyelesaikan sesuatu konflik di atas jalan raya.

Walau bagaimanapun, Pakar Psikologi Kaunseling Universiti Pendidikan Sultan Idris, Dr Fauziah Mohd Saad berkata faktor peningkatan jumlah kenderaan di jalan raya disebabkan pertumbuhan ekonomi pesat sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk sememangnya menjadi antara sebab rakyat Malaysia semakin hilang sifat sabar.

Menurut beliau dalam laporan Sinar Harian, situasi terpaksa berada dalam kenderaan bagi tempoh yang lama terutama ketika memulakan hari dan selepas penat bekerja menimbulkan kegelisahan dalam diri seseorang.

Kesesakan jalan raya yang teruk punca ramai rakyat Malaysia kini mudah hilang sabar – pakar psikologi

“Kesabaran pemandu mudah hilang apatah lagi kalau ada pengguna lain yang tidak mengikut peraturan terutamanya semasa kesesakan menyebabkan mereka mudah ‘meletup’. Lebih teruk jika pengguna jalan raya ini mempunyai masalah kesihatan seperti depresi, stres dan kebimbangan melampau. Keadaan ini mempengaruhi tingkah laku di jalan raya,” katanya kepada akhbar berkenaan.

Beliau turut menambah, tekanan hidup sehingga mengganggu emosi turut menjadi penyumbang kepada perlakuan kurang beretika di jalan raya. “Mereka boleh bertindak agresif dan berisiko menyebabkan ketegangan sehingga tercetus pergaduhan dalam kalangan pengguna jalan raya.”

Fauziah juga menyatakan bahawa kebergantungan tinggi rakyat Malaysia terhadap kenderaan sendiri turut menyumbang kepada ketegangan ini terutama apabila infrastruktur pengangkutan awam tidak memadai.

Kesesakan jalan raya yang teruk punca ramai rakyat Malaysia kini mudah hilang sabar – pakar psikologi

Dalam insiden yang membabitkan Syed Muhammad Danial dan Yew Wei Liang empat tahun lalu, media-media melaporkan bahawa ia bermula dengan perebutan lorong tol sebelum tercetus pergaduhan dan adegan kejar-mengejar yang membawa kepada kematian mangsa.

Hakim Mahkamah Tinggi, Julia Ibrahim, membuat keputusan bagi mensabitkan kesalahan Yew semalam mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan (KK) selepas meneliti dan memperhalusi keterangan tertuduh, saksi pendakwaan serta pembelaan, selain hujahan pada setiap peringkat secara keseluruhan.

Beliau berkata, beban membuktikan hak pertahankan diri daripada ancaman kecederaan terletak kepada tertuduh mengikut Seksyen 105 Akta Keterangan 1950, dan menambah tertuduh gagal membuktikan ada ancaman kecederaan terhadapnya dan isteri daripada mangsa.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Source link

Denial of responsibility! galaxyconcerns is an automatic aggregator around the global media. All the content are available free on Internet. We have just arranged it in one platform for educational purpose only. In each content, the hyperlink to the primary source is specified. All trademarks belong to their rightful owners, all materials to their authors. If you are the owner of the content and do not want us to publish your materials on our website, please contact us by email – [email protected]. The content will be deleted within 24 hours.

Leave A Reply

Your email address will not be published.